Trykk og farger

Dine oppgaver blir trykt etter fargemodellen CMYK (Cyan, Magenta, Yellow, Key/sort).
CMYK-fargerommet, som reflekterer lys, er markant mindre enn det lysbaserte fargerommet, RGB (Red, Green, Blue), som ses på din skjerm.
Fargene du ser på skjermen kan ikke treffe trykket nøyaktig, men konverteres de til den riktige CMYK-profilen, så får du det best mulige resultatet.

Kan du se forskjellen?
Hvis du sitter med katalogen, kan du prøve å sammenligne bildene fra denne siden og side 26-29 i katalogen – Kan du se en forskjell?
Alle bilder i katalogen er produsert med fargemodellen CMYK, mens bildene som du ser på skjermen vises som RGB.

Om RGB
Det lysbaserte fargerommet RGB består av de 3 grunnleggende fargene:
Rød, Grønn og Blå. Når man øker verdien for disse oppnås en helt ren hvit fordi lysstyrken økes.

Det finnes flere profiler innenfor RGB-fargerommet. F. eks. sRGB og AdobeRGB.
Alle de nevnte RGB-profilene har et større fargerom enn CMYK-profilene.
Alle skjermer viser farger med RGB-fargerommet, så hvis du skal produsere noe digitalt; f. eks. hjemmeside, eller tabletgrafikk, bør du bruke denne modellen.

Ditt trykkeri bruker CMYK
Print- og trykkmaskiner bruker altså CMYK-fargerommet, som består av de grunnleggende fargene nevnt foran (Cyan, Magenta, Yellow/Gul og Key/Sort).
CMYK blir mørkere jo mer farge du tilføyer, da dette er en solid farge - motsatt RGB, er som nevnt lysbasert, og blir derfor lysere dess mer farge du bruker. CMYK er en substraktiv fargeblanding og brukes alltid til fysisk materiale, som print og trykk.

Kan jeg levere i RGB?
Vi tar gjerne imot filer som inneholder elementer med RGB-profiler, men resultatet vil alltid bli konvertert til CMYK ved produksjon.
Derfor skal du være oppmerksom på at det endelige resultat ikke nødvendigvis treffer det du ser på skjermen (som sett i eksemplene).
Hvis du har fullstendig orden på fargene og konvertering til de riktige ICC-profilene, tar vi selvfølgelig også imot trykk klare materialer med CMYK-profiler.

Du kan hente våre PDF eksport-innstillinger HER

Hvordan kommer det til å se ut i CMYK?
CMYK og RGB fargerommet har forskjellige profiler som ligger forskjøvet i fargespekteret.
Derfor vil en ikke-konvertert RGB fil se veldig annerledes ut i forhold til CMYK-resultatet på trykk. Resultatene kan også variere alt etter hvilken profil du konverterer fra og til.

En skjerm kan selvfølgelig ikke vise et 100% korrekt resultat av CMYK-fargerommet som på trykk, da den som tidligere nevnt alltid viser RGB. Dog vil vi anbefale, hvis du er det minste i tvil, å velge “No Colour Conversion” og “Include All Profiles”, når du eksporterer til PDF. Så vil vi sørge for at alt blir konvertert korrekt, og du har derfor ikke en trykk-klar PDF, som er låst fast til en bestemt profil og papirkvalitet.


Er du i tvil? Vi gir gjerne råd.

Firmainfo

Hent farveprofilerne her.